Συμβουλές Αντιμετώπισης
Η ενδεδειγμένη θέση για την αφόδευση των ανθρώπων είναι σε βαθύ κάθισμα, αλλά καθώς εμφανίστηκαν οι μοντέρνες τουαλέτες, οι άνθρωποι άρχισαν να κάθονται σε ορθή γωνία , αντί σε βαθύ κάθισμα. Το κάθισμα στις μοντέρνες τουαλέτες έφερε προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες, ασθένειες πρωκτού, καθώς και ουροποιητικές δυσκολίες. Συνεπώς ένα σοβαρό πρόβλημα, είναι το πώς κάθεται κάποιος, κατά τη διάρκεια της αφόδευσης.
Μερικά από τα μειονεκτήματα των σύγχρονων μοντέρνων τουαλετών είναι:
Το μεγάλο έντερο δεν χαλαρώνει πλήρως σε αυτήν την καθιστή θέση, καθώς για να αποβληθούν με ευκολία τα κόπρανα, είναι απαραίτητη η θέση σκουώτ. Φυσιολογικά το έντερο, στην καθιστή θέση, δημιουργεί μια στρέβλωση στο έντερο, η οποία εμποδίζει την ακράτεια των κοπράνων. Για να μπορέσει κάποιος να αφοδεύσει με ευκολία, θα πρέπει το σώμα να πάρει τη θέση του βαθέως καθίσματος, ώστε να ευθυγραμμιστεί σωστά το έντερο και να ξεκινήσει η διαδικασία του περισταλτισμού, δηλαδή της φυσιολογικής κίνησης του εντέρου.
Με τη χρήση ενός ειδικά σχεδιασμένου υποποδίου, το σώμα δημιουργεί με τα πόδια μια γωνία μεταξύ 35ο και 45ο (αντί 90ο), και συνεπώς τα κόπρανα έχουν πολύ λιγότερη αντίσταση στην κίνησή τους στο έντερο (δείτε κάτωθι διάγραμμα), συνεπώς διευκολύνονται τόσο η ούρηση, όσο και η αφόδευση, αποτρέποντας έτσι ασθένειες του εντέρου, τη δυσκοιλιότητα, τις αιμορροΐδες και παρόμοιες παθήσεις.
Πλεονεκτήματα της θέσης Σκουώτ για την αντιμετώπιση των αιμορροίδων
1 Η αφόδευση είναι γρηγορότερη, ευκολότερη και πιο ολοκληρωμένη και εμποδίζει ‘’στασιμότητα’’ των κοπράνων, που αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα του καρκίνου του εντέρου, της σκωληκοειδίτιδας και φλεγμονωδών νόσων του εντέρου.
2 Προστατεύει τα νεύρα που ελέγχουν τον προστάτη, την ουροδόχο κύστη και την μήτρα από το να τεντωθούν και να τραυματιστούν.
3 Σφραγίζει με ασφάλεια την ειλεοτυφλική βαλβίδα, μεταξύ του παχέως και του λεπτού εντέρου. Στη συμβατική καθιστή θέση, αυτή η βαλβίδα δεν σφραγίζεται και συχνά διαρρέει κατά τη διάρκεια της εκκένωσης, μολύνοντας το μικρό έντερο
4 Χαλαρώνει τους μυς , οι οποίοι συνήθως φράζουν το ορθό με σκοπό να διατηρούν την εγκράτεια.
5 Χρησιμοποιεί τους μηρούς για να στηρίξει το παχύ έντερο και να εμποδίσει το τέντωμα του. Χρόνια τέντωμα στην τουαλέτα μπορεί να προκαλέσει κήλες, εκκολπωμάτωση, και πρόπτωση πυελικών οργάνων.
6 Μια εξαιρετικά αποτελεσματική, μη επεμβατική θεραπεία για τις αιμορροΐδες, όπως φαίνεται από τις δημοσιευμένες κλινικές έρευνες
7 Για τις εγκύους η θέση σκουώτ εμποδίζει την πίεση της μήτρας κατά τη χρήση της τουαλέτας, και παράλληλα προετοιμάζει μια πιο φυσική γέννα
Τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιούν τη θέση σκουώτ όταν τους ‘’καλεί η φύση’’. Σε αυτούς τους πολιτισμούς και κουλτούρες, ασθένειες όπως σκωληκοειδίτιδα, εκκολπωμάτωση, αιμορροΐδες, κολίτιδα, παθήσεις του προστάτη και του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι σχεδόν άγνωστες.
Το 80% των περιπτώσεων του καρκίνου του παχύ εντέρου αναπτύσσεται στη γκρι περιοχή, η οποία δεν μπορεί να εκκενωθεί πλήρως στην καθιστή θέση.
Η στασιμότητα των κοπράνων είναι ο βασικός παράγοντας των ασθενειών του εντέρου
Πλύσεις με σαπούνι
Τακτικές πλύσεις με κρύο προς χλιαρό νερό και αγνό πράσινο σαπούνι ΧΩΡΙΣ αρώματα.
Το σαπούνι συνίσταται να είναι ελαιολάδου, ΧΩΡΙΣ ΑΡΩΜΑΤΑ, μόνο με εκχυλίσματα και βότανα, όπως καλέντουλα, αλόη, χαμομήλι, μέλι, αχιλλέα κ.ά
Πλύσεις τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα
Πάγος (ANUREX)
Η πρώτη θεραπεία για το σπίτι, η οποία συνιστάται είναι ο πάγος. Ο πάγος θα βοηθήσει να συσταλλούν τα αιμοφόρα αγγεία, να μειώσει το πρήξιμο και να σας δώσει άμεση ανακούφιση από τον πόνο.
Όμως Προσοχή: η απευθείας εφαρμογή πάγου στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα, γι αυτό συνιστάται η χρήση ειδικής συσκευής όπως Anurex και Hemorex
α) Αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή (πράσινα λαχανικά, χόρτα, προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως, κ.λπ.)
β) Μείωση των τροφών που μπορεί να δράσουν ερεθιστικά (καρυκεύματα, οινόπνευμα, καφεΐνη)
γ) Αύξηση πρόσληψης υγρών
δ) Σωματική άσκηση (κίνηση)
ε) Ρύθμιση των κενώσεων σε καθημερινή βάση